Tag Archives: osx

OSX Burning VIDEO_TS folder to DVD

Learnt a new trick today. Previously, I thought that the only way to burn a VIDEO_TS folder to DVD was to use a commercial product – Roxio Toast or similar. Seems there are open source solutions!

I downloaded DVD Image Utility and it works like a charm.

Firstly, download, and open the zip file, moving the executable to a pertinent place – Applications folder perhaps?

Then, make sure your VIDEO_TS folder is setup correctly – the folder structure should be like:

DVD Name
--- AUDIO_TS
--- VIDEO_TS
      ---video files

AUDIO_TS and VIDEO_TS are case sensitive!

Then, click the DVD Name folder, and drag to the DVD Image Utility icon. It will ask you where to put the image, so choose a folder with enough space.

Once that is done, click the .img file and drag onto the DVD Image Utility icon again. It will now ask you to insert a DVD and it will write to it.

You have to make sure the .img file is smaller than the Disk size limit of your drive as it doesn’t auto compress or anything, but it works a treat.

OSX MySQL setup for phpMyAdmin

Seems I can still be a noob at this game after all these years. Spent hours on this, trying all sorts of combinations and getting so frustrated, I started making mistakes…

Anyway I figured I should share.

When connecting to the MySQL setup by default on OS/X, the settings are kind of weird. In the config.inc.php for phpMyAdmin (which you need to create if installing for the first time – copy the config.sample.inc.php in the phpMyAdmin root directory) the settings should be:

$cfg['Servers'][$i]['host'] = '127.0.0.1'; /* localhost DOESN'T work */
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '';/* leave blank, we're using sockets */
$cfg['Servers'][$i]['socket'] = '/tmp/mysql.sock'; /* the socket */
$cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'socket'; /*tcp is disabled */
$cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysqli';
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie'; /* easiest way to set it up */
$cfg['Servers'][$i]['user'] = ''; /* leave these two blank */
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';

 

The thing that knocked me about was I kept using localhost. For some reason (that will probably get explained to me at some point) localhost and 127.0.0.1 are not the same thing in this scenario, even though the /etc/hosts file says they should be!

One for the knowledgebase, so when I am configuring my next Mac, I’ll have a reference!